Welke barbecue past bij mij?

Leestijd: ca. 5 min.

februari 17, 2022

Auteur: MW / LVDB

De ideale bbq kopen

Welke bbq moet je kiezen? Het is afhankelijk van een aantal factoren waaronder bereidingswijze en kooktechnieken, prijs, snelheid, beschikbare plaats en budget. Kortom, wat verwacht je van barbecue?

Om je te helpen maakten we dit overzicht, objectief en to the point.  

Elektrische BBQ

Elektrisch bbq met gamba's

De stekker in het stopcontact en je kunt zonder voorbereidingswerk beginnen bakken, zo simpel is het met een elektrische barbecue. De temperatuur van de verwarmingselementen is eenvoudig te regelen, waardoor je snel aan tafel kan. Bij elektrisch barbecueën heb je geen last van rookontwikkeling, waardoor dit type ook geschikt is voor op een kleiner terras of in sommige gevallen zelfs binnen. Doorgaans zijn deze barbecues kleiner, waardoor ze niet ideaal zijn voor grotere groepen. Het is functioneel, maar een echte barbecue ervaring moet je er niet van verwachten.  Daardoor niet geschikt voor de bbq meerwaarde zoeker.

Elektrische BBQ

Samenvatting voornaamste voordelen/ nadelen

Pros

  • Lage aanschafwaarde

  • Ideaal voor kleine plaatsen zoals balkon 

  • Snelheid

  • Geen restafval

Cons

  • Geen barbecue ervaring, niet voor de bbq meerwaarde zoeker

  • Niet duurzaam

  • Beperkte technieken: enkel grillen mogelijk


Gas BBQ

Gas bbq

Gasbarbecues zijn voornamelijk gemakkelijk in gebruik, u draait de gasfles open en niet veel later kun je beginnen met bakken. De temperatuur is gemakkelijk te regelen tot deze op de gewenste warmte is. Bij het bereiden van jouw maaltijd zal je geen typische rooksmaak krijgen, je verbrand immers geen kolen of houtblokken maar een geurloos gas. Een gasbarbecue is dus vooral snel in gebruik, maar zal minder voor een echte barbecue ervaring zorgen.

Barbecue op gas

Samenvatting voornaamste voordelen / nadelen

Pros

  • Snelheid

  • Geen restafval

  • Goedkope modellen beschikbaar

Cons

  • Geen bbq ervaring, dus niet voor bbq meerwaardezoeker

  • Minder duurzaam

  • Beperkte bereidingstechnieken

  • Niet zichtbaar wanneer gasfles bijna leeg


Houtskool BBQ

bbq toestel rood deksel en witte achtergrond

Bakken op houtskool is simpelweg bakken op verkoold hout. Het gebruiken van deze techniek gaat gepaard met de gekende barbecue ervaring door de geur, de gerookte smaak en het voorbereidingsproces. Alvorens je kunt beginnen bakken, moet je ervoor zorgen dat de kolen gloeiendheet zijn. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, neemt het bereiden op houtskool meer tijd in beslag. Het bakken op zich gaat snel door de hoge temperatuur van 400°C of hoger, maar je mag zeker 45-60 min rekenen alvorens jouw barbecue op temperatuur is. Deze temperatuur zal ook worden aangehouden omdat je niet in de mogelijkheid bent om de temperatuur zelf te regelen.

Barbecue op houtskool

Samenvatting voornaamste voordelen / nadelen 

Pros

  • Lage aanschafwaarde

  • Echte bbq ervaring

Cons

  • Beperkte bereidingstechnieken

  • Duurt langer alvorens men goed kan starten


Kamado barbecue (of red, green, grey egg)

Green Egg bbq witte achtergrond

Een keramische barbecue, ook wel een kamado barbecue genoemd, is familie van de reguliere houtskool barbecue. De sterkte van de kamado techniek zit hem in de luchtstroom regulatie. Zodra het deksel wordt gesloten, zal er een constante temperatuur worden aangehouden. Daardoor zijn meerdere bereidingswijzen mogelijk zoals grillen, roken, braden, slow cooking, …
Minpunt is de kleinere oppervlakte van de grill (of de hoge aanschafwaarde voor een groter model). Het gesloten deksel wordt door sommigen ervaren als een nadeel,  het gaat ten koste gaat van de beleving omdat men geen geen vuur. De voeding wordt immers onder het deksel bereid.

Kamado bbq of green, red, grey ... egg

Samenvatting voornaamste voordelen / nadelen 

Pros

  • Korte aanvangstijd

  • Meerdere bereidingstechnieken mogelijk

  • Constante temperatuur

  • Minder brandstof nodig door goede isolatie

Cons

  • kleine grill oppervlak of heel hoge aanschafwaarde

  • Temperatuur verlagen moeilijk, goede planning is nodig

  • Temperatuur kan snel oplopen met schade aan keramiek en vilt tot gevolg


Plancha bakplaat en grill op houtvuur

Buitenkooktoestel om te koken op hout van merk Qessel

Het compleetste buitenkooktoestel en vuurschaal in een en hetzelfde toestel. Eten bereiden op een bakplaat boven de brandende houtblokken, biedt een waaier aan bereidingstechnieken. Het is kiezen voor een beleving van samen zijn en zelfs samen koken. De grootte en het design met het vuur in het midden nodigt uit om samen rond het vuur te verzamelen. Dit in tegenstelling tot de reguliere houtskool en gas bbq waar meestal één “eenzame chef” alleen aan het toestel staat te koken.

Men kan werken met verschillende temperatuurzones op de bakplaat of plancha, waardoor het gebruiksvriendelijk is voor nagenoeg alle bereidingstypes en volledige maaltijden.

De meeste merken bieden tevens een grill aan in het midden van de plancha om rechtstreeks boven het houtvuur te grillen.  

De stralingswarmte van de bakplaat maakt het ook een prima vuurschaal om rond te verzamelen als het frisser wordt.

Teppanyaki of plancha op houtvuur

Samenvatting voornaamste voordelen / nadelen 

Pros

  • Snelle aanvangstijd

  • (Bijna) alle bereidingstechnieken mogelijk

  • Veel beleving met en rond het vuur

  • Verzamelplaats, ook als efficiënte vuurkorf

  • Zeer duurzaam (voor alijtd)

Cons

  • Hogere aanschafwaarde

  • Zwaar dus moeilijker te verplaatsen

  • Groter, neemt meer plaats in

Er zijn een aantal mogelijkheden. Snel en zonder restafval, waarbij de beleving en typische bbq smaak geen noodzaak zijn: gas of elektrisch. Toegankelijk en te gebruiken op momenten dat u veel tijd hebt: houtskool bbq. Wil u zoveel mogelijk bereidingstechnieken kunnen toepassen, temperatuur kunnen regelen dan zijn een kamado of green, red, grey egg en een plancha op houtvuur aangeraden. Is de factor gezelligheid en beleving ook een rol dan zou ik kiezen voor de plancha op houtvuur of vuurschaal met bakplaat.

Miek Wynen - blogger


Tags


You may also like

BBQ WORKSHOP 5 APRIL ’22

BBQ WORKSHOP 5 APRIL ’22

4×4 BBQ TAILGATE PARTY

4×4 BBQ TAILGATE PARTY

adDress

123 Red Avenue
Dodge City, KS 12345
United States

phone

(555) 555-5555

e-mail

info@AnnaDoe.com

Blijf ook de hoogte!

Ontvang boeiende en relevante informatie.