De ideale bbq kopen
Welke bbq moet je kiezen? Het is afhankelijk van een aantal factoren waaronder bereidingswijze en kooktechnieken, prijs, snelheid, beschikbare plaats en budget. Kortom, wat verwacht je van barbecue?
Om je te helpen maakten we dit overzicht, objectief en to the point.
Elektrische BBQ
De stekker in het stopcontact en je kunt zonder voorbereidingswerk beginnen bakken, zo simpel is het met een elektrische barbecue. De temperatuur van de verwarmingselementen is eenvoudig te regelen, waardoor je snel aan tafel kan. Bij elektrisch barbecueën heb je geen last van rookontwikkeling, waardoor dit type ook geschikt is voor op een kleiner terras of in sommige gevallen zelfs binnen. Doorgaans zijn deze barbecues kleiner, waardoor ze niet ideaal zijn voor grotere groepen. Het is functioneel, maar een echte barbecue ervaring moet je er niet van verwachten. Daardoor niet geschikt voor de bbq meerwaarde zoeker.
Elektrische BBQ
Samenvatting voornaamste voordelen/ nadelen
Pros
Cons
Gas BBQ
Gasbarbecues zijn voornamelijk gemakkelijk in gebruik, u draait de gasfles open en niet veel later kun je beginnen met bakken. De temperatuur is gemakkelijk te regelen tot deze op de gewenste warmte is. Bij het bereiden van jouw maaltijd zal je geen typische rooksmaak krijgen, je verbrand immers geen kolen of houtblokken maar een geurloos gas. Een gasbarbecue is dus vooral snel in gebruik, maar zal minder voor een echte barbecue ervaring zorgen.
Barbecue op gas
Samenvatting voornaamste voordelen / nadelen
Pros
Cons
Houtskool BBQ
Bakken op houtskool is simpelweg bakken op verkoold hout. Het gebruiken van deze techniek gaat gepaard met de gekende barbecue ervaring door de geur, de gerookte smaak en het voorbereidingsproces. Alvorens je kunt beginnen bakken, moet je ervoor zorgen dat de kolen gloeiendheet zijn. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, neemt het bereiden op houtskool meer tijd in beslag. Het bakken op zich gaat snel door de hoge temperatuur van 400°C of hoger, maar je mag zeker 45-60 min rekenen alvorens jouw barbecue op temperatuur is. Deze temperatuur zal ook worden aangehouden omdat je niet in de mogelijkheid bent om de temperatuur zelf te regelen.
Barbecue op houtskool
Samenvatting voornaamste voordelen / nadelen
Pros
Cons
Kamado barbecue (of red, green, grey egg)
Een keramische barbecue, ook wel een kamado barbecue genoemd, is familie van de reguliere houtskool barbecue. De sterkte van de kamado techniek zit hem in de luchtstroom regulatie. Zodra het deksel wordt gesloten, zal er een constante temperatuur worden aangehouden. Daardoor zijn meerdere bereidingswijzen mogelijk zoals grillen, roken, braden, slow cooking, …
Minpunt is de kleinere oppervlakte van de grill (of de hoge aanschafwaarde voor een groter model). Het gesloten deksel wordt door sommigen ervaren als een nadeel, het gaat ten koste gaat van de beleving omdat men geen geen vuur. De voeding wordt immers onder het deksel bereid.
Kamado bbq of green, red, grey ... egg
Samenvatting voornaamste voordelen / nadelen
Pros
Cons
Plancha bakplaat en grill op houtvuur
Het compleetste buitenkooktoestel en vuurschaal in een en hetzelfde toestel. Eten bereiden op een bakplaat boven de brandende houtblokken, biedt een waaier aan bereidingstechnieken. Het is kiezen voor een beleving van samen zijn en zelfs samen koken. De grootte en het design met het vuur in het midden nodigt uit om samen rond het vuur te verzamelen. Dit in tegenstelling tot de reguliere houtskool en gas bbq waar meestal één “eenzame chef” alleen aan het toestel staat te koken.
Men kan werken met verschillende temperatuurzones op de bakplaat of plancha, waardoor het gebruiksvriendelijk is voor nagenoeg alle bereidingstypes en volledige maaltijden.
De meeste merken bieden tevens een grill aan in het midden van de plancha om rechtstreeks boven het houtvuur te grillen.
De stralingswarmte van de bakplaat maakt het ook een prima vuurschaal om rond te verzamelen als het frisser wordt.
Teppanyaki of plancha op houtvuur
Samenvatting voornaamste voordelen / nadelen
Pros
Cons
Er zijn een aantal mogelijkheden. Snel en zonder restafval, waarbij de beleving en typische bbq smaak geen noodzaak zijn: gas of elektrisch. Toegankelijk en te gebruiken op momenten dat u veel tijd hebt: houtskool bbq. Wil u zoveel mogelijk bereidingstechnieken kunnen toepassen, temperatuur kunnen regelen dan zijn een kamado of green, red, grey egg en een plancha op houtvuur aangeraden. Is de factor gezelligheid en beleving ook een rol dan zou ik kiezen voor de plancha op houtvuur of vuurschaal met bakplaat.
Miek Wynen - blogger