Hallo,
Ik ben Patrick Vanbeveren
Lekker eten en samen buiten zijn, twee grote liefdes van mij. Tijdens mijn buitenlandse reizen leerde ik kennismaken met andere manieren van koken en andere technieken van eten bereiden.
Mijn passie voor staal, en mijn liefde voor het ‘lekker buitenzijn’ hebben ervoor gezorgd dat ik op zoek ben gegaan naar een kooktoestel dat je op elk moment van het jaar en eender waar kan gebruiken, en dat toegankelijk is voor allerlei kooktechnieken.
Ontstaan uit mijn passie voor buiten koken.
“Omdat ik geen buitenkooktoestel kon vinden dat voldeed aan mijn vragen, ben ik zelf aan de slag gegaan.
Verbaas jouw gasten met de lekkerste gerechten
“Ook jij kan de perfecte gastheer/vrouw worden met dit buiten kooktoestel. Je hoeft echt geen kok te zijn om een fantastische maaltijd op tafel te toveren!”
Buitenkoken, beleef het samen zonder beperkingen
"Alle bereidingen, het ganse jaar door, voor iedereen!"
"Een Qessel brengt mensen bij elkaar, rond en naast het vuur."
"Mijn gezin zag dat ik op zoek bleef naar meer ...
Dat "meer" is nu Qessel
Patrick Vanbeveren
Ik had een duidelijk idee over wat het toestel moest zijn en kunnen. Ik heb veel toestellen op de markt bestudeerd, in detail bekeken en ook getest. Vaak ontbrak er wel een element of een functie. Zoveel mooie toestellen en prachtige designs, maar geen dat me helemaal warm deed lopen: rookontwikkeling, gebruiksvriendelijkheid, de grootte van de bakplaat, in hoogte herstelbare grill, stabiel op eender welke ondergrond, voldoende veiligheid voor kinderen, werkruimte, toepasbaar voor vele kooktechnieken,….
Een lang traject van bedenken, maken, testen, mislukken en opnieuw beginnen.
De Qessel kookunit is er en voldoet helemaal aan mijn eisen om buiten alle bereidingen te kunnen maken, op de meest efficiënte manier.
Ik wil aantonen dat iedereen lekker eten kan bereiden op de Qessel en tegelijk een goede gastheer kan zijn. En daar hoef je niet persé een sterrenchef voor te zijn.
Waarover gaat Qessel?
Qessel bestaat uit twee elementen:
Allereerst het toestel en alles wat fysiek nodig is om efficiënt en veilig eten te bereiden.
Maar evengoed is er de QLUB. Dit is het online platform waar we jou vergezellen om telkens in enkele eenvoudige stappen lekkere en verrassende gerechten te bereiden. Dit doe ik samen met mensen gepassioneerd door buitenkoken alsook met een aantal chefs, waaronder de Smokey Devils.
Het doel van de Qlub is om ieder van jullie te inspireren, plezier te brengen en te bezielen om steeds de beste gastheer/-vrouw/-mens te zijn.
Het abonnement van de Qlub is gratis voor elke Qessel gebruiker, levenslang.
Men moet geen sterrenchef zijn om met een Qessel te koken!
Dan toch ondernemen - Mijn Verhaal
Van kinds af aan dromen vele mensen om ergens heel goed in te zijn of om iets buitengewoons te bereiken.
Iets waar je fier op kan zijn, omdat je er bijvoorbeeld je eigen stempel hebt op kunnen drukken.
Zoiets waarvan we allemaal weten hoe moeilijk dit in werkelijkheid is
Zelf kom ik uit een zelfstandig gezin, waar mijn ouders er altijd alles aan hebben gedaan om hun dromen waar te maken, door het maken van weloverwogen keuzes als het nemen van risico’s.
Ondernemen zat me enigszins in de genen, maar toch ben ik mijn carrière elders begonnen.
Hierbij heb ik gekozen voor zekerheid, uitdaging en avontuur. Een job die de dag van vandaag nog steeds mijn verlangens vervult.
Maar toch bleef ik ook dat kind dat helemaal zelf iets wou bereiken, met de steun van de mensen rondom mij.
Zo ben ik gestart met mijn opleiding als hoefsmid, dat ik heb kunnen uitbouwen tot een zelfstandig bijberoep.
Mijn passie voor het werken met dieren als het bewerken van metaal kwam hier beiden aan bod.
Ik heb verschillende mensen mogen ontmoeten, kunnen samenwerken met experts en heb ik het vertrouwen gekregen van professionals.
Ik heb gewerkt aan kwaliteitsvolle paarden en heb deel uitgemaakt van professionele teams, die mij hebben meegenomen naar een verscheidenheid van landen.
Het nationale team van de Filipijnen was 1 van hen.
Tijdens tal van reizen, naar alle uithoeken van de wereld, heb ik veel geleerd over verschillende culturen en ja….. het bereiden van lekker eten. Ik geraakte geïnteresseerd in lokale gerechten, de manier van koken en de eenvoud waarop dit soms werd bereid.
Het is pas later dat ik mijn interesse in het bewerken van metaal verder heb uitgebouwd. In mijn atelier in Kessel ben ik begonnen met het vervaardigen van smeedwerken als het maken van stalen constructies voor lokale klanten.
Het zelf maken van een buitenkooktoestel werd een feit.
Ik zocht naar een apparaat waarop het mogelijk was om op een eenvoudige manier zoveel mogelijke bereidingstechnieken toe te passen, dat veilig is om mee te werken, stabiel is en waar ik de temperatuur van de bakplaat en grill eenvoudig kon regelen.
Het moest er goed uitzien, omdat het immers het ganse jaar zichtbaar blijft in je tuin.
Dat is exact hoe “Qessel” is ontstaan.
Gezocht, niet gevonden
"Ik zocht een apparaat waarop het mogelijk was om alle bereidingstechnieken toe te passen, dat veilig is om mee te werken en voor de omstaanders, dat stabiel is, waar ik de temperatuur van de bakplaat en de grill eenvoudig kon regelen."
Toch gevonden
De combinatie van mijn verschillende passies en de vaardigheden die ik hierin had ontwikkeld hebben mij het vertrouwen gegeven om deze uitdaging aan te gaan.
Testen, mislukken, opnieuw beginnen, advies vragen aan chefs en verder optimaliseren. Het is een hele reis geweest vanaf de eerste schetsen, maar maanden en verschillende prototypes later stond het toestel op punt.
Ik had mijn eigen buitenkook apparaat en het werkte fantastisch.
Dè manier van buitenkoken zonder grenzen.
Familie, vrienden en kennissen, professionele chefs waren positief. Positief over de gerechten en de sfeer die gecreëerd werden. Door die reacties groeide het plan om “Qessel” ook daadwerkelijk in de markt te zetten.
Dit zorgde weer voor nieuwe uitdagingen. Want hoe goed het Q-toestel ook is, men moet toch ook weten hoe ermee te koken. Iedereen kan eten maken op een Qessel, maar de finesses moeten je toch even getoond worden. En ook hier kwamen steeds meer vragen over:
- Hoe doe je dat precies met die verschillende vuurhaarden?
- Wat moet je doen om de temperatuur te regelen zodat er verschillende temperatuurzones zijn op de bakplaat?
- Dat gerecht met die zalm op dat houten plankje: welk hout is nodig en hoe maak je het gerecht?
- Hoe maak ik brood op de bakplaat?
...
De methode
Wat is het nut om met zo’n geweldig kooktoestel op houtblokken te koken als men niet weet hoe er mee om te gaan. Het toestel kan maar echt goed zijn als de gebruikers ook weten hoe ermee te werken, eten op te bereiden.
Door de vele vragen van Qessel gebruikers realiseerde ik mij dat het na de aankoop voor hen pas echt begon. Er ontstonden gesprekken waarbij informatie werd uitgewisseld. Ik gaf tips….. en zag dat mensen ermee aan de slag gingen. Het plezier nam toe.
Dit besef heeft mij ertoe aangezet om alle technieken, tips en trucs, recepten te noteren. Na toetsing bij enkele doorwinterde grill chefs is het begin van de methode ontstaan.
Welkom in de QESSEL QLUB
Buitenkook mensen zijn meestal mensen van de actie, om iets lekkers te bereiden. Daar mag niet teveel theorie bij komen kijken.
Onze uitdaging is om alle tips op een zodanige manier te brengen dat het slechts uit enkele stappen bestaat.
Daarom werken we in korte modules die men kan combineren tot een eigen gerecht.
In de Qessel QLUB brengen we slimme “hacks” om nog beter met de Qessel kookunit te werken, eenvoudige stap voor stap methodes om vernieuwing te brengen en mensen te doen verlangen naar meer.